Rust Roest…

door: Fake op zondag 19 oktober 2014

‘RUST ROEST’ had mijn broer ooit op een zwerfkei geschilderd die na misschien wel miljoenen jaren van zwerven bij ons aan de ds. Kooimanstraat was terecht gekomen. Ik dacht dat de kei vóór het huis lag, op de meter ‘tuin’ tussen de voormuur en het trottoir, net naast de regenpijp. De rode verf  was een beetje uitgelopen. Ik zie de kei nog zo liggen en als ik terugdenk aan de jaren dat ik in de ds. Kooimanstraat woonde komt er een soort van “gelukzalig” gevoel over me.   Ik was 3 toen we erheen verhuisden vanaf het Hollandscheveldse Opgaande en 15 jaar later, in 1970, verhuisden we naar de Riegheidestraat. Mijn jeugd.

De zwerfkei met het opschrift “rust roest”  kwam opeens bovendrijven toen ik hoorde dat ik vanaf 20 oktober een week of 3 aan de rustigste straat van Hollandscheveld  woon! Het is in de meer dan 30 jaar dat ik er woon 1 keer eerder voorgekomen. Jaar of 7-8-9 geleden toen het Opgaande opnieuw geasfalteerd werd.  Daarvoor en daarna was en is het volgens sommige idioten een racebaan!

  Omdat de kruising bij café Mol  wordt gerenoveerd  en afgesloten zal er tussen 20 oktober en de volgende 3 weken geen doorgaand verkeer zijn langs het Hollandscheveldse Opgaande. Dat betekent ongekende RUST voor de aanwonenden. En één van hen ben ik.
Heel stiekem is ‘Rust Roest’ één van mijn lijfspreuken geworden...
Nou ben ik over het algemeen niet zo’n RUST-figuur… Ik hou wel van een beetje lawaai, een beetje ophef en vertier zal ik maar zeggen.  Maar dit is toch anders.

Dit jaar is het 50 jaar geleden dat het Hollandscheveldse Opgaande veranderde van waterweg in asfaltweg.  In 1964 werd het Opgaande gedempt nadat daarvoor al het Rechtuit, Zuideropgaande, Doorsnijding en het Hoekje waren gedempt en verandert in voor toen moderne straten.
Vooruitgang is niet te stuiten. Stilstand is achteruitgang. Rust Roest.   De eerste twee  quotes zijn van ‘deskundigen’  en gaan over  economie.  Geld…..
Rust Roest gaat over jezelf en biedt ruimte om zélf over na te denken. Twee simpele woorden: rust, roest.
Ik ben blij een paar weken verlost te zijn van de jakkeraars, de racers, de idioten  die denken dat  verkeersregels alleen voor anderen gelden.
Een paar weken rust. Heerlijk!
Als ik begin te roesten is er vast iemand die me dat even meldt  !

Reacties

Vraag / Opmerking ?