www.hollandscheveld.nl 14 jaar .... door Fake ten Caat

door: Fake op maandag 10 februari 2014

Als men over 200 jaar terugkijkt naar de eerste digitale geschiedenis van mijn geboortedorp Hollandscheveld, dan zal men Hollandscheveld.nl online zien komen in het jaar 2000.
De lang gevreesde millenniumbug is overleefd en die grote millenniumcrisis is er bij lange na niet gekomen. Alles bestaat na die bijzondere eeuwwisseling nog steeds.
Een nieuwe eeuw is aangebroken, en aan het begin van deze prachtige nieuwe periode wordt het dorp digitaal herboren.

Een 21e eeuw waarvan niemand weet wat het zal brengen. Waar de vorige eeuw begon met een wereldoorlog en de mislukking van de republiek van Weimar. Een economische crisis en een gebroken Duitsland aan de figuurlijke ketting. Met als gevolg een tweede wereldoorlog, de holocaust en de atoombommen die worden geworpen in de strijd.
Door al die geleverde strijd zijn we nu nog steeds vrij. En dat vieren we elk jaar. Mede daarom kunnen wij het internet vandaag de dag gebruiken.

Gelukkig was het ook een eeuw van ontdekkingen zoals de relativiteitstheorie van Albert Einstein, de ontdekking van melkwegstelsels en nog veel meer revolutionaire uitvindingen op vele wetenschappelijke terreinen.

Onze wereld, voor vele Hollandschevelders  grotendeels bestaande uit het dorp Hollandscheveld, is in een eeuw tijd enorm verandert. De mensen, de gebouwen, de natuur en alles wat dit dorp Hollandscheveld maakt verandert. Continu. Nu en vroeger. Het voordeel van terugkijken is dat je de mogelijkheid hebt om het te vergelijken met de situatie zoals hij nu is. Daarom is het vastleggen van geschiedenis een prachtig fenomeen. En de digitale wegen zijn daar een onderdeel van. Maar is met al die veranderingen het dorp dan nog steeds Hollandscheveld? Het water is weg, het hart is eruit.  De mensen van 70 jaar geleden zijn er niet meer. De geschiedenis en gebeurtenissen hier heeft de wegen gevormd zoals ze er nu bijliggen.
En zo lopen we over diezelfde vernieuwde wegen van onze voorouders. Die in deze streek hard hebben gewerkt aan wat er nu allemaal mogelijk is. En zo dragen wij ook ons steentje bij aan een toekomstig Hollandscheveld.
Was als kind het dorp die grote (boze) wereld, nu zien we dat het maar een zandkorrel is in de grote woestijn vol dorpen, steden, landen, planeten, stelsels, universa, multiversa.
Mede door de komst van internet is onze kijk op deze wereld verandert. In vele gevallen is dat prachtig, maar lang niet altijd.
Want is het nodig om de ellende van een dorp ergens in het verre oosten te moeten zien? Is het prettig om te weten dat er bommen afgaan in Irak?
Nee, misschien niet. Maar het internet stelt ons ook in staat contact te maken met andere mensen, culturen, gebeurtenissen en nog veel meer bijzonderheden.

Zo zien we mensen die in een ander Hollandscheveld wonen. Een Hollandscheveld in Irak, Amerika of Nigera. Waar men ook hun buurman nog kent. Niet verzopen in de massa, ten onder in ’t beton.

Het jaar 2000 waarin Hollandscheveld digitaal werd gezet door ondergetekende  en mijn vader Bertus ten Caat markeert een nieuw tijdperk. Een digitaal tijdperk waarin ook dit zandkorreltje zichzelf laat zien. Waar een zandstorm raast maar dit korreltje zich niet laat vangen. Die ligt steevast op zijn plek. Want hier komt hij vandaan.
En kijkt men over 500 jaar naar de berichten van nu. Dan lezen ze een blog van een van de oprichters van het digitale dorp Hollandscheveld. Een dorp dat tegen die tijd een metropool is; vergroeid met Hoogeveen, Meppel, Assen en Emmen. Met 15 miljoen inwoners die zich allang geen Hollandschevelder meer voelen. Hollandscheveld is dan een wijk. Een straat. Of misschien alleen nog maar aanwezig in de geschiedenisboeken of in het museum.
Het museum, waar deze blog dan hangt. En een ieder die het leest die zal me kennen.
Ik was ooit, een dorpje. Hier in Drenthe. En mijn naam was Hollandscheveld.


Fake ten Caat – 10-2-2014

Reacties

Vraag / Opmerking ?