Turfstekker

Zwaar was hij, de sneeuwschuiver die wij vroeger thuis hadden. Zwaar, heel erg zwaar! Dat kwam omdat het eigenlijk geen sneeuwschuiver was. Onze sneeuwschuiver was een oud stuk gereedschap uit het veen. Een "STEKKER" waarmee turf werd gestoken.

Waar het ding precies vandaan is gekomen? Geen idee. Misschien dat het nog een stukje gereedschap is van onze grootouders of overgrootouders.... Misschien dat ie nog is gebruikt in het veengebied dat Hollandscheveld ooit was! Wat nu nog over is van wat ooit een stuk dagelijks gereedschap was, is een schijnbaar waardeloos stuk oud ijzer. Schijnbaar waardeloos want gek genoeg heeft zelfs zo'n stuk ijzer nog heel veel waarde... Geen waarde die in guldens of euro's is uit te drukken. Het is de emotionele waarde. De herinnering aan oude tijden en mensen van die tijd.

Herinnering aan de dingen die voorbij gaan. Het is de eigen geschiedenis die in zoiets simpels als een oud stuk veenarbeidersgereedschap zonder woorden wordt verteld...Jan ten Caat / Bertus ten Caat

Reacties

Vraag / Opmerking ?