Bijenmasker

Ik herinner me nog goed hoe ik als jongetje met m'n moeder naar Opa en Opoe ging in Nieuwlande. "Wij mut neudig weer ies een keer achteruut" zei m'n moeder dan. En dan bedoelde ze dat ze weer eens naar haar ouders moest. Mijn broertje en ik gingen mee. Ik zelf al fietsen, m'n broertje bij mamma achterop de fiets. Het is inmiddels een jaar of 40 geleden.. Opa had een kookpot achter op de deel staan waarin van alles werd gekookt voor de varkens. Opa had schapen, een enorme grote schuur en eindeloos veel land! Wel zover als je met je kinderogen kon kijken! En er kwaakten altijd heel veel kikkers in de Jeulenwijk. Kikkers die van die grote bellen bliezen. En we haalden de eieren van waterkipjes en eenden stiekem uit die een eindje verderop tussen het riet in nestjes lagen.

En opa had ook bijen! Heel veel bijen had opa in een aantal korven achter het huis. En als de pruimen rijp waren moest je altijd uitkijken voor de bijen want die hadden het dan ook altijd heel erg druk en zwermden om je heen. Honing had opa in weckflessen. Ik proef de smaak van de verse honingraten nog. Dat mijn opa, de vader van mijn moeder, Jan Tangenberg, ook een bijenmasker had was mij totaal onbekend. Ik begreep helemaal niets van bijen en hoe dat allemaal met honing in elkaar zat enzo. Vele jaren later, toen mijn opa en opoe al lang overleden waren, kwam oom Hendrik Tangenberg op een middag bij me langs. Het was enige tijd nadat de nalatenschap van oom Jan was verdeeld. Oom Jan Tangenberg overleed heel plotseling.

Oom Hendrik kwam bij me binnen, gooide iets vreemds op tafel en zei: "Ie hoolt nogal van dat oolde spul. Het interesseert mij niks al die oolde rommel. Hier heb-ie het bijenmasker van de oolde baos, misschien dat ie der wel wat met kunt..."

Op dat moment had ik geen flauw idee van wat ik er mee zou kunnen. Dat heb ik eigenlijk nog niet. Het is alleen een herinnering aan een tijd die al lang voorbij is maar met zo'n simpel oud masker toch een beetje blijft leven...


Het bijenmasker van opa Tangenberg van de jeulenwijk(het Kikkertsveld).


Bijenmasker van Jan Tangenberg.

Reacties

Wie is dit?

Door Jeroen
Vraag / Opmerking ?