“Ons Jeugdblad”

Vanaf ongeveer 1960 had Hollandscheveld een heel bijzonder krantje. Bijzonder vanwege de oplage en vanwege het feit dat het krantje door kinderen werd gemaakt... De oplage bestond uit 15-20 exemplaren en werd verspreid onder vriendjes en vriendinnetjes van Bertus ten Caat, Roelie Kreeft en Harry Strijker.

Het krantje werd in eerste instantie gemaakt met een stempeldoosje dat Bertus ten Caat op z'n verjaardag had gekregen en heette "Onze Krant". Alle regeltjes tekst werden met de hand in van die kleine letterhoudertjes gepriegeld en 1 voor 1 gestempeld. De krant had 1 pagina: de Voorpagina! Veel bijzonder nieuws was er meestal niet te melden. De inhoud bestond uit een gedichtje, een aankondiging van een eigen "circus" of poppenkast, een prijsvraagje en nog wat kleinigheidjes. Van die allereerste krantjes is tot nu toe niets boven water gekomen. Wel werd een exemplaar bewaard door de familie Lok aan de ds. Kooimanstraat. Het dateert waarschijnlijk ongeveer van 1962 of 1963 en werd toen al getypt, hoogstwaarschijnlijk op de typmachine van Gré ten Caat. De redactie bestond uit Bertus ten Caat, Roelie Kreeft en Harry Strijker (BtC, R.K. en H.S.)

En zo zag het krantje er toen uit:


Zo werd 'ONS JEUGDBLAD' aan het begin van de jaren 60 getypt. Op de foto Bertus ten Caat. De foto werd gemaakt door Gré ten Caat.

Reacties

Vraag / Opmerking ?