Kier Bijl


Kier Bijl zoals velen hem nog hebben gekend.

Kier Bijl was de laatste "molenaar" van Hollandscheveld. Hij begint in 1926, 18 jaar oud, als knecht bij Jan Harens.
In 1986 vertelde hij zelf voor het fotoboekje 'Van vonders en wiek'n": "Je werkte zo ongeveer dag en nacht want tijd daar keek je in die dagen niet zo naar. Ik verdiende 10 gulden in de week plus de kost...
Er werd vooral gemalen voor bakkers en boeren. De boeren brachten regelmatig de rogge of tarwe, net als de kleine bakkers".


In 1939 werd Kier Bijl zelfstandig molenaar, filiaalhouder van Spijkman in Coevorden.. Er werd tot in de jaren zestig motorisch gemalen. Kier Bijl was één van de bekende Hollandschevelders. Van 's morgens als het licht werd tot 's avonds donker ging hij met zijn transportfiets door de streek om meel en kunstmest rond te brengen.


Op deze foto rechts Kier Bijl, links (z'n zwager) Jan Smit van het 3e Zandwijkje. Verder was Kier vroeger ook nog bij de brandweer van Holl-veld. Die opereerde vanuit het "brandspuitenhuussie" voor op het rechtuit. Hij bracht ook jarenlang telegrammen rond voor postkantoorhouder Puite (PTT). Dat deed hij op de bromfiets. Naast zijn werkzaamheden bezorgde hij ook de Coevorder Courant.


Het begon allemaal vanuit de Molen en later had hij z'n opslag bij Eibertjan Wiersema in de voormalige kolenschuur.Kier Bijl zoals Hollandscheveld en omgeving hem kende in de jaren vijftig en zestig. Een portret van Kier in jongere jaren en Mevrouw Bijl-Veld met de kinderen.

Reacties

Vraag / Opmerking ?