Kerkhof

Het zal u verbazen maar toch is het waar: het kerkhof van Hollandscheveld is één van de beroemdste kerkhoven ter wereld!  Niet omdat er zoals op het beroemde Parijse kerkhof 'Père Lachaise'  waar o.a. zanger Jim Morrison van The Doors begraven ligt,  of  Arlington National Cemetery bij Washington DC waar o.a.  president John F. Kennedy werd begraven, zoveel beroemdheden liggen, maar omdat één van de beroemdste mensen aller tijden er over schreef en er schilderde: Vincent van Gogh!

  Vincent was er in september 1883 en schreef aan zijn broer Theo:  "Gisteren vond ik een der eigenaardigste kerkhoven die ik ooit zag - verbeeld u een stuk heide met een heg van dicht opeenstaande mastboompjes eromheen, zó dat men menen zou dat 't een gewoon mastbosje was. Evenwel er is een ingang - een kort laantje, en dan komt men op een aantal graven begroeid met bunt en heide. Vele gemerkt met witte palen waarop de namen staan. Ik stuur er u een croquis van naar de studie welke ik ervan schilderde."

 

 Albert Metselaar onderzocht Vincents verblijf in  Hoogeveen en omstreken. Een uitgebreid verslag van die studie vindt u HIER>   

De begraafplaats van Hollandscheveld ligt tussen de Kerkhoflaan en het Rechtuit ten oosten van het dorp.  Een restant van de oude veenwijk 'de Kerkenkavel' snijdt de begraafplaats doormidden. Eén van de laatste bruggen verbindt de twee helften.