Dokterhuis

DOKTERSHUIS GEBOUWD NAAR VOORBEELD SCHOONOUDERS HUIS???

 

Het doktershuis aan het Hoekje werd in 1868 gebouwd door dr. van Coevorden. Louis van Coevorden was o.a. medeoprichter van de vereniging Hollandscheveld voor Plaatselijk Belang. Louis van Coevorden was getrouwd met Marianne Jacobs. Deze Marianne Jacobs was een zuster van de bekende Aletta Jacobs.

Aletta Jacobs. Zij was ooit in Hollandscheveld! Aletta Jacobs werd 9 februari 1854 geboren in de dokterswoning van Sappemeer, als achtste kind van Abraham Jacobs en Anna de Jongh. Ze werd de koningin-moeder van het feminisme, en was de drijvende kracht achter de eerste golf van de vrouwenbeweging rond de eeuwwisseling. Zij was de eerste vrouwelijke studente in Nederland. Na voltooiing van haar studie werd ze de eerste vrouwelijke huisarts. In haar autobiografie "Herinneringen" geeft zij een beeld van haar uiterst bewogen en interessante leven. De eerste druk verscheen in 1924. Voor Hollandscheveld is interessant wat ze beschrijft uit de periode dat ze leerde voor apothekers-assistente, en zich voorbereidde op een examen. Het speelde in haar 16de levensjaar

Lees de boeiende studie die Albert Metselaar daarvan maakte.

  

Op de foto links het geboortehuis van Marianne en Aletta Jacobs. Louis van Coevorden heeft ongetwijfeld het huis van z'n schoonouders als voorbeeld genomen voor zijn nieuwe huis in Hollandscheveld. De gelijkenis is verbluffend!