Gedenksteen Opstand der Braven

De gedenksteen voor de Opstand der Braven in Hollandscheveld 1963, werd in 1993 opgericht op een hoekje grond dat nog altijd eigendom is van de familie Hartman. Klaas Hartman was  een van de drie 'Vrije Boeren'  die in 1963 uit hun boerderijen werden gezet omdat ze jarenlang hadden geweigerd de heffingen van het Landbouwschap te betalen.  Met name Dirk Guichelaar, vrije boer in hart en nieren,  heeft zich ingezet dit monument te realiseren. Dirk was ook de initiatiefnemer voor de oprichting van een nieuwe "boerenpartij" in de jaren negentig: de Solidariteit Boerenpartij".   De nieuwe partij redde het niet een zetel te veroveren in de Tweede Kamer.  
Het boek "de Opstand der Braven"  van Bertus ten Caat verscheen in 1994 en beschrijft de gebeurtenissen van maart 1963  bijna van minuut tot minuut en geeft veel informatie over de voorgeschiedenis en de achtergronden van de kwestie.  
Sinds augustus 2015 staat bij de steen een infobord met een fotocompilatie van de gebeurtenissen in 1963.  Voor meer over 'de Opstand der Braven" KLIK HIER